Een verkeerd verzorgde of verkeerd geknipte nagel kan klachten veroorzaken. Veel mensen knippen de hoeken van hun nagels weg. Hierdoor neemt de kans op ingroeien van de nagels toe.

Een nagelbeugel is een hulpmiddel dat op de nagel wordt bevestigd om een rondgegroeide, een ingroeiende nagel recht te maken of tijdelijk de verhoogde druk van de nagel in de nagelwal te verminderen. Hierdoor wordt de nagel langzaam vlakker en verdwijnen uw pijnklachten vrijwel direct.

De beugel wordt vastgezet op de nagelplaat en groeit mee met de nagel. Na ongeveer 6 weken wordt tijdens de controle de beugel eventueel verwijderd en opnieuw met extra spanning teruggeplaatst. Is de nagelbeugel bevestigd met een laagje gel (afhankelijk van het soort beugel) dan hoeft u geen rekening meer te houden met de beugel tijdens kousen aantrekken en u kunt gewoon douchen of zwemmen.

Diversen oorzaken van een ingegroeide nagel:

•Het te kort en slordig knippen van de nagel, waardoor de nagel kan ingroeien
•Het dragen van te nauwe en te puntige schoenen die de tenen samendrukken.
•Het dragen van een puntige schoen met hoge hakken.
•Een overdreven dikke nagelplaat, waarvan de rand in een diepe nagelwal verdwijnt.
•Voetafwijkingen zoals de platvoet en de knikvoet, waarbij de druk op de binnenkant van de nagelplooi van de teen groter is dan normaal.
•Door het stoten van de nagel of het neervallen van zware voorwerpen op de teen.

Bij diabetes en reumapatiënten die behoren tot de risicogroep mogen uitsluitend beugels geplaatst worden na verzoek tot behandeling van de verwijzend arts.

Ook krijgt u schriftelijk advies mee over de geplaatste beugel.